Mi okozza azt, hogy a napelemes rendszerek több, mint kétharmadánál telepítési hiba áll fenn?

2024.01.21

Egyre népszerűbbek a napelemes rendszerek, ezáltal a piac is egyre bővül, egyre többen foglalkoznak napelem telepítéssel. Az ügyfelek közül sokan elégedetlenek annak ellenére, hogy napról napra fejlődik a technológia, hiszen a telepítések túlnyomó részénél hibák jelentkeznek.

JELLEMZŐ TIPIKUS HIBÁK TELEPÍTÉSEK SORÁN.

A lakossági, illetve kiserőműves ügyfelek esetében hozzávetőlegesen azonos problémák merülnek fel.

 • polaritások felcserélése
 • csatlakozók rossz illeszkedése (túlfeszültség miatt elégnek)
 • földelés be nem kötése (ekkor az inverter el sem indul)
 • túlfeszültség és/vagy túláram védelem rossz bekötése (ha nincs vagy rossz, az inverter fog sérülni, vagy be sem kapcsol)
 • inverter paramétereinek be nem tartása (túl sok napelem miatt kiég a munkapont)
 • két sztring párhuzamosítása (nem azonos panelszám esetén a + panelek termelése hővé alakul) esetlegesen ezek szétágaztatása az inverter előtt, majd bekötés eredménye, a feszültségek és az áram pontos felezését eredményezik, ami nem biztos, hogy megfelel az inverter paramétereinek.
 • monitoring rendszer hiánya (adatgyűjtéssel felgyorsítható / megoldható a szerviz), vagy ügyfélre hagyás, ami nem mindig célra vezető
 • inverter gyári hibái (típusonként változó, 0-12%-ig)

Erőműveknél előforduló hibák:

 • bekötések, csatlakozók, földelési hibák stb. – hasonlóan a lakossági üzletághoz
 • sztringek rossz bekötése, párhuzamosítása vagy polaritása
 • monitoring rendszer ki nem építése, vagy hibás kiépítése
 • inverter gyári hibái (1-3%)


NAPELEM RENDSZERRE ÉS PANELEKRE VONATKOZÓ HIBÁK:

A leggyakrabban azzal szembesülnek az ügyfelek, hogy a vártnál kevesebbet termel rendszerük, ilyenkor tanácstalanok, hogy mi is okozhatja a problémát. Nem jól méretezett rendszer vagy akár rossz minőségű napelemek telepítése okozhatja a hibákat. A legtöbb probléma az üzemelés alatt keletkezik vagy kerül felszínre.

Nem szabad megfeledkezni a telepítés során elkövetett hibákról, amik egy rosszul működő rendszert eredményeznek.

Ha túllógnak a gerincen a napelem panelek, egy nagyobb szél könnyen belekaphat, és nem csak a panelt, hanem a tetőt is magával viheti. Túl szorosan összeépített panelek esetében, ha nem hagynak elegendő helyet a természetes tágulásnak, a cellák elpattanhatnak, ami pedig egyértelműen termelés– és élettartam csökkenést okoz. Emellett az is fontos, hogy a tető és a panelek között megfelelő légrést hagyjon a telepítő, mert ez segít a cellák épségének megőrzésében: természetes hűtő hatást biztosít és csökkenti a panelek hőmérsékletét.

Gyakori probléma, hogy árnyék éri a tetőt, és azt a tervezés során nem vették figyelembe, vagy a kivitelező tisztában volt vele, mégsem tett a probléma megoldása érdekében. Ez a későbbiekben többféle problémát is okozhat. Úgynevezett hot spotok jönnek létre ilyenkor, hiszen az árnyék hatására a cellák nem vesznek részt az áramtermelésben, hanem ellenállásként viselkednek, így az átfolyó áram hőt generál, ami a cellák sérüléséhez vezethet. A hot spotok a cellák elszíneződését is okozzák. Gondot okozhatnak még a szennyeződések és azok eltüntetése is, hiszen, ha nem megfelelő módon végzik el a tisztítást, sérülhetnek a panelek. Villamos problémák is jelentkezhetnek: rövidzárlat vagy hibás csatlakozások miatti egyéb hibák.


TERMÉSZETES FOLYAMAT A PANELEK ÖREGEDÉSE.

ez hozamcsökkenéssel jár, melynek mértéke a szakirodalom szerint évi 0,8%. Mivel az időjárási viszontagságoknak folyamatosan ki vannak téve a panelek, az UV-sugárzás, de a hő vagy víz általi hatások is probléma forrásai lehetnek.

A jégeső gyakori okozója az üvegtörésnek, emellett sajnos villámkárnak is ki vannak téve a panelek. Ezek nem garanciális ügyek, így érdemes lakásbiztosítást kötni, napelemes rendszerre kiterjesztve. Sokan nem is tudnak róla, de az állattartás is okozhat végzetes problémát a panelek számára: egyes típusok nem bírják az ammóniát, így akár 5 év alatt tönkre mehetnek.


A HIBÁK EGY MÁSIK NAGY CSOPORTJA AZ INVERTEREKKEL KAPCSOLATOS.

Ha nincs kiépítve monitoring rendszer, akár teljes termeléskiesést is okozhat. A hibajelzésekre, figyelmeztetésekre érdemes odafigyelni, mert részleges termeléskiesést jelenthetnek. Kisebb túlfeszültség esetén leáll az inverter, majd újraindul, de egy nagyobb túlfeszültség esetén kisülhet az inverter AC vagy DC oldali bemenete, ezáltal pedig az inverter nem használható tovább. Túlméretezett rendszer bekötése egy munkapontra problémákat okoz (kisül az inverter adott munkapontja).

A harmadik típusú hiba abból adódik, hogy ma már bárki előtt ott a lehetőség, hogy megvásárolja a paneleket, invertert illetve egyéb eszközöket és szereléshez szükséges kellékeket, majd magának hozza létre a napelem rendszert. Ez többféle veszélyforrást is magában rejt: mivel nem szakértője a témakörnek, ha bebizonyosodik, hogy kivitelezésből adódók a rendszerben felmerülő hibák, az iverter illetve a panel esetében is elveszítheti a garanciát. Ha nem vesz részt villanyszerelő a telepítési munkálatokban, az további komoly problémákat is okozhat.


EGYÉB TÉNYEZŐK IS VEZETHETNEK HIBÁHOZ:

 • nem megfelelő tartószerkezet használata
 • tető nem megfelelő állapota (ha 5 év múlva le kell cserélni a tetőt, akkor nem biztos, hogy most kell napelem rendszert telepíteni)
 • palára és hullám palára nem érdemes telepíteni, mivel nagyon törékeny és veszélyes hulladéknak számít
 • nem alkalmaznak megfelelő védőcsöveket a vezetékek esetében


MI LEHET A HELYTELEN TELEPÍTÉS OKA?

SZAKMAI HOZZÁÉRTÉS HIÁNYA, FELÜLETES MUNKAVÉGZÉS, NEM MEGFELELŐ SZERELÉSI KÖRÜLMÉNYEK, HIBÁS MEGBÍZÁSOK, NEM MEGFELELŐ FELSZERELÉSEK.

Ahogy az a fentiekből kiderült, nagyon sok hiba a tervezőasztalra vezethető vissza. Sokszor előfordul, hogy csak a tető dőlésszögét és fekvését veszik figyelembe, az éghajlati és időjárási tulajdonságokat nem.

A leggyakoribb, hogy az árnyékokat nem veszik figyelembe, pedig komoly problémákhoz vezethet.

A kivitelező gyakran az olcsóságra törekszik. Sokszor a tartószerkezet kialakítása hanyag munka, de a rendszer többi részénél sem a minőségi alkatrészeket részesítik előnyben, ami idő előtti tönkremenést okoz, nem is beszélve a márkajelzés nélküli napelemekről.

Szállítás vagy telepítés során is sérülhetnek a napelemek, de ezek csak az üzembe helyezés után derülnek ki.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy egészen onnantól kezdve, hogy valaki fejében megszületik a döntés, hogy napelemes rendszert szeretne, egészen a kivitelezésig minden egyes folyamat (tervezés, szállítás, szerelés stb.) megfelelő módon történjen. Ha a fent említett folyamat bármely pontján hiba keletkezik, rosszul működő rendszert kaphatunk.

Az üzemeltetők sok esetben nem törődnek a működés biztosításával, műszaki felügyelettel, csak telepítenek. Első bekapcsolási/mérési jegyzőkönyvet kellene vezetni, pontos mérési adatokkal.

Fontos lenne a rendszeres karbantartás, ami magában foglalja a tisztítást és a rendszer összes elemének (panelek, csatlakozók, kábel folytonosság, inverter) ellenőrzését.

Havi hozamok folyamatos felügyelete, összevetése – ha nyomon van követve, a számokból is kiderülhet, ha valami hiba van.


KÉPESÍTÉSHEZ VAN-E KÖTVE A NAPELEM-SZERELÉS?

Csupán annyi a követelmény, hogy a panelek telepítője villanyszerelő legyen. Ennek ellenére a telepítés összetett, folyamatos és egy villanyszerelőből, ácsból és alpinistából álló csapat szükséges a megfelelő és biztonságos munkavégzéshez.

Csak tetőfedő végzettséggel rendelkező ember nem végezheti a napelem szerelést, még tanfolyamok elvégzésével sem. Fontos a megfelelő villamos szakmai ismeretek megléte is.

Gyakori hiba, hogy a villanyszerelők nem olvassák el a termékleírásokat, napelem és inverter adatlapokat, telepítési útmutatókat, de attól a ténytől sem szabad megfeledkezni, hogy ők nem napelem szakértők.

Ezért fontos, hogy megfelelő képesítést kapjanak, hogy megfelelően tudjanak bánni a napelemekkel és egyéb eszközökkel.

Az országban egyedül az EDU-Solar nyújt olyan államilag elismert képzést, ami mindenre kiterjed (jogszabályok, törvényi előírások, szabályozások, kötelező biztonsági előírások), így olyan szakemberek kerülnek ki, akik tisztában vannak a napelemes rendszerek kritikus pontjaival és a telepítés során ezt figyelembe tudják venni.


VALÓBAN 80 SZÁZALÉKOS-E A HIBAARÁNY?

Nagyon összetett jelenségről van szó, mely túl sok kritikus pontot tartalmaz, melyre mind-mind oda kellene figyelni, hogy egy jól működő napelemes rendszerű országot kaphassunk.

Cégünknél csak képesített telepítők dolgoznak, akik képesek elkerülni a kritikus hibákat. Így nálunk ez a szám 10% alatti.

Pontos adatokat nem tudunk erre vonatkozólag, mivel a hozzánk beérkező inverter hibák nincsenek csoportosítva. 


MILYEN NÉGYZETMÉTERENKÉNTI ÁRHATÁROK KÖZÖTT MOZOG JELENLEG MAGYARORSZÁGON A NAPELEMEK SZERELÉSE? (HA NEM NÉGYZETMÉTERBEN CÉLSZERŰ ÖSSZEVETNI AZ ÁRAKAT, AKKOR HOGYAN?)

A panelek száma az árat határozza meg, a teljesítmény pedig a szerelés során mérvadó.

ÖN MILYEN ÁRAT TART KORREKTNEK?

Napelem rendszerek tekintetében nem az ár a legfontosabb tényező. Egy cég olcsóbban kínálhat napelemeket és invertert, de ezért lehet, hogy nem biztosított a szervízháttér, és/vagy rossz minőséget árulnak.

Olyan ár tekinthető korrektnek, ami magában foglalja azt, hogy megfelelő eszközöket használjanak az utolsó csavarig, így a szerelőnek nem kell "olcsósított" megoldásokat választani. Emellett nagyon fontos a szükséges szaktudás megléte, hogy megfelelő módon tudjanak a panelekkel bánni, kiszűrve ezzel annak sérülési lehetőségeit.

Egy jól működő napelem rendszerhez egy teljes szolgáltatáscsomag szükséges, amely magába foglalja a tervezést, kivitelezést, segítséget az ügyintézésben, nem csak a panelek, inverterek, szerelvények stb. árát.

Körültekintően kell kivitelezőt választani, ma Magyarországon kevés olyan napelemes cég van, amely eleget tesz ezeknek a feltételeknek.


HOGYAN HAT AZ ÁRAKRA A JELENLEGI KERESLET?

A kereslet robbanásszerű növekvése az árak csökkenését eredményezi.

A fontosabb kérdés inkább az ár hatása a minőségre. Sokan sajnos árversenybe kezdenek a minőség rovására. Így az ügyfél elégedetlen lesz, vagy nem azt kapja, amit vett, sőt meg sem térül a befektetése, mivel folyamatos termelés kiesése vagy megszűnése fog jelentkezni.

Jelenleg túl sok cég van a piacon, sok köztük az egyéni vállalkozó megfelelő szakmai tudás nélkül.

A nem megfelelő infrastrukturális háttérrel rendelkező cégek nem rendelkeznek raktárkészlettel, esetükben sokkal hosszabb lehet az ügyintézés folyamata.

Nem lehet tudni, hogy 5-10-30 év múlva is a piacon lesznek-e, elérhetőek lesznek-e az ügyfelek számára. Nem megbízhatóak és a szaktudásuk is megkérdőjelezhető.